Δίκτυα κατασκοπείας της Τουρκίας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Nordic Monitor, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, φέρονται να έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη χρηματοδότηση κατασκοπευτικών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα κονδύλια αυτά, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, προορίζονταν αρχικά για την προώθηση πολιτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Από το 2014 έως το 2024, η Τουρκία έχει λάβει 4 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το ποσό, ενώ αναμένεται να λάβει σημαντικό ποσό από την προενταξιακή βοήθεια ύψους 14,32 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2021 και 2027. Ωστόσο, πληροφορίες από εμπιστευτικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για τις μυστικές επιχειρήσεις που επηρεάζουν κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, σε επιστολή του προς το τουρκικό κοινοβούλιο αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δαπάνησε 339,9 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ανέρχεται σε 327,9 εκατομμύρια ευρώ.
Το Nordic Monitor υπογραμμίζει ότι τα χρήματα, τα οποία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των τουρκικών κρατικών δομών, διοχετεύθηκαν σε κρυφές επιχειρήσεις κατασκοπείας μέσω διπλωματικών αποστολών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οργανισμοί βιτρίνες και οι εικονικοί λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για να αποδεσμευτούν αυτά τα κονδύλια και να τους δοθεί η εμφάνιση νόμιμης χρηματοδότησης.
Η δραστηριότητα αυτή έχει επικεντρωθεί στη συλλογή πληροφοριών για πολιτικούς αντιφρονούντες καθώς και σε διάφορες ξένες πρεσβείες, ενώ η Τουρκία έχει στραφεί και σε άλλες χώρες , όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία, ως στόχους για αυτή την κατασκοπευτική δραστηριότητα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία φαίνεται να αποφεύγει τις συνέπειες για τη διαχείριση αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την ΕΕ να μη λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα κατά των τουρκικών αρχών. Οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν μια συνεργασία με την Άγκυρα καλύπτοντας έτσι και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών, φαίνεται να προτιμούν να κλείνουν τα μάτια σε αυταρχικές πρακτικές.
Η συντηρητική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται να εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και τη στρατηγική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της περιοχής.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους και όχι στο Army24. Η δημοσίευση των σχολίων ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς